Hoe kun je duurzaam reizen door India?

Hoe kun je duurzaam reizen door India?

Hoe kun je duurzaam reizen door India?

Er zijn mogelijkheden voor duurzaam reizen door India. Het klimaat begint een steeds groter probleem te worden in de wereld. Hierdoor beginnen ook steeds meer mensen met bewuster leven. Een van deze keuzes is de keuze om duurzamer te reizen. Reizen zelf is per definitie niet bepaald duurzaam. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om duurzamer te kunnen reizen door India.

Het gaat bij duurzaam reizen door India vooral over de bewuste keuzes die je maakt tijdens het reizen. Welke keuzes? Dat vertel ik je hieronder.

In het land van yoga, zou duurzaam reizen door India vanzelfsprekend moeten zijn.

Duurzaam reizen door India: Maak gebruik van de deeleconomie in India

Niet veel mensen kennen het begrip deeleconomie. De deeleconomie is het principe dat consumenten elkaar gebruik laten maken van ongebruikte goederen. Denk aan auto’s of huizen.

Met het internet is het steeds makkelijker om spullen met elkaar te delen. Dit is duurzaam, omdat spullen meer worden gebruikt en dus efficiënter benut. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat naar India kun je, in plaats van een hotelkamer, ook in een gedeelde woning verblijven. Of via Airbnb een woning huren van een Indiër.

Eten en drinken in India

Als je gaat duurzaam reizen door India, zou je ook duurzaam eten en drinken moeten gebruiken. Zo kun je ervoor kiezen om alleen maar water te drinken i.p.v. andere dranken. Ook kun je besparen op water. Je kunt korter douchen. Ook zou je ervoor moeten zorgen dat je zo min mogelijk water verspilt. Daarnaast doe je er goed aan om je eigen drinkfles mee te nemen op reis. Deze kun je vullen met water. Hierdoor hoef je niet steeds losse plastic waterflessen te kopen. Dit is een stuk duurzamer.

Zorg er daarnaast voor dat je vooral voedsel in India eet bij lokale mensen en bedrijven, en niet bij grote restaurants en multinationals. Op deze manier weet je dat de gerechten zijn bereid met producten en ingrediënten uit de omgeving. Deze ingrediënten hebben dus geen lange afstand afgelegd, wat beter is voor het milieu. Ingrediënten die grote voedselketens gebruiken hebben vaak de halve wereld afgelegd. Dit is natuurlijk totaal niet duurzaam.

En je weet zeker dat een lokaal persoon profiteert van je uitgaven bij een lokaal restaurant.

Bewuster vliegen naar India

Om in India te komen, moet je natuurlijk reizen met het vliegtuig. Het is algemeen bekend dat vliegen erg slecht is voor het milieu. Toch kun je ervoor kiezen om bewuster te vliegen naar India.

Een van de dingen die je kunt doen om bewuster te vliegen, is het kiezen van een duurzame vliegmaatschappij. Je kunt via de Atmosfaire Airline Index zien welke vliegtuigmaatschappijen het schoonst zijn. TUI, KLM en Transavia doen het allemaal goed op deze lijst. Dit zijn drie van de meest duurzame vliegtuigmaatschappijen. Drie van de minst duurzame vliegtuigmaatschappijen zijn: Qatar Airways, Emirates en Singapore Airlines. Zij hebben minder duurzame vliegtuigen en vliegen met een lagere bezettingsgraad.

Duurzaam vliegen met FlyGrn

Vliegen is een van de meest grote bronnen van CO2-uitstoot. Naast het kiezen van een duurzame vliegmaatschappij is ook de manier waarop je een reis boekt belangrijk. Er zijn namelijk organisaties die uitstoot compenseren.

Een van deze organisaties is FlyGrn. Via deze website kun je vluchten boeken en vergelijken. Na het boeken van je vlucht via FlyGrn investeert het bedrijf in CO2 compensatieprojecten. Daarnaast kun je bij FlyGrn pakketreizen boeken, waarbij er voor iedere 100 euro een boom wordt geplant.

Compenseer je vlucht met FlyGrn

Ook als je al een vlucht geboekt hebt kun je via FlyGrn je CO2-uitstoot compenseren. Voor elke ton CO2-uitstoot investeren ze in zonnepanelen in India. Dit is natuurlijk enorm duurzaam en veel beter dan fossiele brandstoffen. Daarnaast kun je via FlyGrn het solar cooking project in Tsjaad steunen. Daar leren vluchtelingen koken op zonne-energie. Hierdoor komen er schonere en veilig leefomstandigheden in vluchtelingenkampen.

Ga duurzaam om met je afval

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch is dit niet voor iedereen het geval. Bij duurzaam reizen door India is het erg belangrijk dat je je eigen rommel opruimt.

Laat geen troep achter op plekken waar je bent geweest. Niet alleen is dit erg onbeschoft, maar het is ook nog een erg belastend voor het lokale milieu. Ook is het een erg slecht gezicht als er rommel in de natuur ligt. De natuur doet er namelijk erg lang over om zich te ontdoen van dit afval. Zorg er dus voor dat je je rommel in vuilnisbakken gooit, waar het hoort. Het beste zou zijn als je je afval scheidt, maar dit is niet altijd mogelijk.

Categorie:Duurzaam reizen , Duurzaamheid