Duurzaam reizen in en naar India

Duurzaam reizen in en naar India

Duurzaam reizen in en naar India

Duurzaam reizen en duurzaamheid zijn steeds belangrijker elementen in de huidige maatschappij. Steeds meer mensen proberen bewuster en duurzamer te leven. Duurzaam reizen wil zeggen: reizen waarbij de natuur zo min mogelijk wordt belast. Reizen is een voorbeeld van iets wat meestal niet bepaald duurzaam is. Toch is het mogelijk om te reizen (door bijvoorbeeld India) terwijl je toch rekening houdt met de natuur. Wil je weten hoe dit mogelijk is? Lees dan vooral verder.

Reizen India

Wat is duurzaam reizen precies?

Helemaal duurzaam reizen bestaat niet. Als je op reis gaat zal je altijd sporen achterlaten en CO2 uitstoten. Dus duurzaam reizen betekent per definitie niet dat je helemaal geen sporen achterlaat.

Duurzaam reizen gaat vooral om de bewuste keuzes die jij maakt tijdens het reizen. Hierdoor zorg je ervoor dat de natuur en cultuur zo min mogelijk wordt belast.

Bedenk dus bij het maken van een keuze eerst:

  • Breng ik hiermee schade aan het milieu of de cultuur?
  • En zo ja hoe kan ik die schade beperken?

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hieronder vind je een aantal duurzaam reizen tips door India.

Vliegen naar India

Om in India te komen moet je natuurlijk met het vliegtuig. Vliegen is niet bepaald duurzaam. Toch zijn er een aantal manieren om vliegen toch net iets duurzamer te maken dan normaal.

Ten eerste moet je ten alle tijden proberen om zo direct mogelijk te vliegen, dus zonder overstap. Het is namelijk vaak zo dat je tijdens een verre vlucht moet overstappen. Het extra landen en opstijgen kost erg veel brandstof en uitstoot. Als je moet overstappen met een vliegreis, maak je eigenlijk een omweg. Daarnaast moet het vliegtuig een extra keer dalen en opstijgen wat ook niet echt duurzaam is. De beste keuze is dus de vlucht waarbij je zo min mogelijk moet overstappen.

Daarnaast is het een goede tip om de reis zo kort mogelijk te maken. Kies dus vliegvelden die zo dicht mogelijk bij elkaar liggen (wat haalbaar is). Hierdoor verkort je de reisduur en dit is duurzamer.

Sommige vliegtuigmaatschappijen zijn duurzamer dan andere. Kies daarom voor de meest duurzame vliegtuigmaatschappij voor jouw duurzame reis naar India.

Waarom de ene vliegtuigmaatschappij duurzamer is dan de ander kan verschillende redenen hebben. Dit kan het liggen aan:

  • Het type vliegtuig
  • De grootte van het vliegtuig
  • De capaciteit van het vliegtuig
  • De motoren van het vliegtuig

Nu vraag je je natuurlijk af: Hoe kom ik erachter welke vliegtuigmaatschappij duurzaam is? Gelukkig bestaat er de Atmosfair Airline Index. In deze index staan verschillende vliegtuigmaatschappijen die het meest duurzaam zijn. KLM scoort redelijk goed op het gebied van duurzaamheid. Al met al: kies dus voor de juiste maatschappij.

Klm India

Duurzaam reizen binnen India

Reizen binnen India zelf kun je ook duurzamer maken. Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk te reizen binnen India. Dit is natuurlijk niet altijd makkelijk.

Als je dan toch moet reizen, zijn de fiets en de benenwagen de meest duurzame opties. Als je hiervoor kiest produceer je namelijk geen enkele CO2-uitstoot en het is ook nog gezond. Natuurlijk duurt het wel een stukje langer, voordat je op de plaats van bestemming aankomt. Daarbij is het soms niet eens mogelijk om te lopen of met de fiets te gaan, omdat de afstand hiervoor te groot is. Als dit het geval is zijn er nog een aantal andere opties om te reizen door India.

Zo kun je reizen met de trein. Deze optie is ook nog redelijk duurzaam. Dit komt omdat je gebruik maakt van de deeleconomie. Je gaat namelijk met een hele hoop mensen tegelijk naar een locatie. Zonder de trein zouden al deze mensen met de auto, bus of een ander vervoersmiddel moeten gaan. Dit is een stuk minder efficiënt en een stuk minder duurzaam. Het voordeel is dat India het grootste spoorwegstelsel van Azië heeft. Dit stelsel bestaat uit meer dan 7000 stations. Bijna alle plaatsen zijn wel te bereiken met de trein.

Als laatste redmiddel kun je altijd nog de bus pakken, hoewel dit niet bepaald even duurzaam is.

Wil je duurzaam reizen in India? Lees dan meer over duurzaam reizen met de trein door India.

India dans

Bevolking en natuur

Zorg ervoor dat je op de plek van bestemming bedachtzaam omgaat met de bevolking en de natuur. Zorg dat je de natuur niet beschadigt en respecteer de tradities en gewoontes van de bevolking. Dit is ook onderdeel van duurzaam reizen.

Categorie:Duurzaam reizen