Tips: Duurzaam reizen

Tips: Duurzaam reizen

Tips: Duurzaam reizen

Duurzaam reizen is eigenlijk een vreemd begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam. Toch zijn er een aantal manieren om toch bewust te letten op je voetafdruk tijdens het reizen. Hoe kun je duurzaam reizen? Ik geef je hieronder een aantal tips.

Lees hier tips over duurzaam reizen naar India >>>

Duurzaam reizen

Duurzaam vervoer

De grootste mate van uitstoot tijdens het reizen komt door het vervoer. Vooral reizen met het vliegtuig is erg vervuilend.

De beste keuze om duurzaam te reizen, is dan ook niet met het vliegtuig. Soms zijn er echter situaties waarin je niet zonder vliegreis kunt. Zo kun je bijvoorbeeld op zakenreis moeten naar Amerika of wil je op droomreis naar Azië.

Toch zijn er manieren om je vliegreis duurzamer te maken. Een van de beste manieren is door je vliegreis te compenseren. Dan betaal je iets extra zodat er bomen worden gepland of andere duurzame projecten worden gesteund. Je veroorzaakt dan nog dezelfde CO2-uitstoot, maar doet tegelijkertijd iets positiefs om de uitstoot te beperken.

FlyGrn is een innovatieve en hele handige website om je reis te compenseren. Met FlyGrn kun je dus wel duurzaam reizen. Op FlyGrn kun je vluchten vergelijken en boeken. Voor elke vlucht investeert FlyGrn in CO2-compensatieprojecten. Daarnaast kun je een pakket toevoegen waarbij FlyGrn voor elke 100 euro een boom plant. Ook als je al een vlucht hebt geboekt kun je deze laten compenseren via FlyGrn.

Bekijk hier compensatieprojecten van FlyGrn >>>

Geen verre reizen, maar reizen dichtbij

Toch is niet vliegen de beste manier van duurzaam reizen. Het beste is om niet te ver van huis te gaan. Hoe minder ver je gaat, hoe duurzamer het is. Daarbij zijn er in Europa genoeg prachtbestemmingen om naar toe te gaan. Deze kun je eenvoudig bereiken met de trein of bus. Dit is een stuk milieuvriendelijker dan met het vliegtuig. Je doet er dan natuurlijk wel een stukje langer over, voordat je de bestemming hebt bereikt, maar je bent wel duurzamer aan het reizen.

Duurzaam verblijf

Op reis moet je natuurlijk gebruik maken van een accommodatie om in te verblijven. Er zijn genoeg duurzame accommodaties te vinden als je goed zoekt. Zo heb je eco-hostels en -hotels. Een eco-hotel of hostel is een accommodatie die milieuvriendelijke keuzes maken. Zo werken deze hotels en hostels bijvoorbeeld met duurzame energie. Ook verbouwen ze vaak zelf groente en fruit. Eco-hotels hebben vaak lokale mensen als werknemers.

Je kunt ook gaan kamperen. Kamperen is ook een stuk duurzamer dan een hotel of huis. Vooral als je op een duurzame camping gaat kamperen is het een goede bewuste keuze.

Naast een duurzame accommodatie kun je ook kiezen voor een duurzame bestemming. Er zijn namelijk vakantiebestemmingen waar duurzaamheid erg hoog aangeschreven staat. Op deze bestemmingen wordt vaak veel gebruik gemaakt van groene stroom, wordt er weinig verspilt en wordt afval zorgvuldig gesorteerd. Daarnaast wordt het hier erg makkelijk gemaakt om te wandelen en te fietsen. Deze vormen van reizen zijn natuurlijk compleet schoon en erg duurzaam.

Verdiep je dus eerst goed in de duurzaamheid van de bestemming en accommodatie, voordat je een reis boekt.

duurzaam hostel

Wees bewust, ook op reis

Als je duurzaam wilt reizen, is het belangrijk dat je let op je ecologische voetafdruk die je achterlaat, maar ook de letterlijke voetafdruk. In hoeverre kunnen anderen je voetafdruk volgen?

  • Verspil niet onnodig water. Douche net zo lang als je thuis doet. Dit bespaart energie en water. En neem geen bad als je dit normaal ook niet zou doen.
  • Ga bewust om met elektriciteit, ook op reis.
  • Kies lokaal boven grote bedrijven en multinationals.
  • Behandel je omgeving met respect. Dit zijn de lokale bewoners, cultuur, dieren en natuur.
  • Reis duurzaam. Geef de voorkeur aan wandelen, fietsen, trein, bus of liften. Vervuil dus niet het lokale milieu met je aanwezigheid.

Eten en drinken

Duurzaam eten en drinken is ook een goede optie om te denken aan het milieu. Neem een bidon meenemen op reis, zodat je niet afhankelijk bent van kleine plastic flesjes. Deze kun je dan aanvullen met water of een andere drank. Hierdoor koop je niet onnodig plastic flesjes of bekertjes om uit te drinken. Daarnaast is het altijd beter om water te drinken dan andere dranken. Dit is beter voor je gezondheid, maar ook duurzamer.

Probeer zo veel mogelijk bij lokale mensen en bedrijven te eten. Deze halen de ingrediënten voor hun eten vaak uit de omgeving. Deze ingrediënten hebben dus niet een lange reis moeten afleggen, voordat ze op je bord zijn beland. Dit is een stuk duurzamer dan eten bij een restaurant die ingrediënten van over heel de wereld haalt. Heb jij nog andere tips voor duurzaam reizen?

Categorie:Duurzaam reizen