Duurzaamheid in India

Duurzaamheid in India

Duurzaamheid in India

In heel de wereld begint duurzaamheid een steeds belangrijkere rol te spelen. Duurzaamheid in India wordt steeds meer een issue. Ook India wordt steeds duurzamer. India heeft grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en India zal deze trend zeker doortrekken in de komende jaren.

Welke stappen heeft India precies genomen om duurzamer te worden?

Wat is duurzaamheid?

Allereerst wat meer over duurzaamheid. Wat is duurzaamheid eigenlijk?

Duurzaamheid is een erg breed begrip en wordt op verschillende manieren uitgelegd. Duurzaamheid komt op het volgende neer: Het in behoefte voorzien van mens, economie en milieu, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de aarde. Ofwel op zo’n manier leven dat de toekomstige generaties ook nog plezier kunnen hebben van de aarde.

Vanuit deze gedachtegang zijn de 3 p’s ontstaan:

  1. People
  2. Planet
  3. Profit

Deze 3 p’s moeten in evenwicht zijn om duurzaamheid te bereiken. De 3 p’s zijn bedacht door John Elkington. Als de 3 p’s niet in evenwicht zijn, heeft dit gevolgen voor de duurzaamheid. Bijvoorbeeld als profit het belangrijkst wordt gevonden, lijden de mens en het milieu eronder. Precies dit is de basis van duurzaamheid.

In hoeverre heeft India de 3 p’s geïmplementeerd?

India solar panels

Duurzaamheid in India: zonne-energie

India zet erg in op het opwekken van schone energie. Vooral in zonne-energie heeft India erg veel geïnvesteerd. India heeft zelfs de grootste zonne-energiecentrale ter wereld. Deze centrale heeft een oppervlakte van wel 10 vierkante kilometer. De centrale ligt in Tamil Nadu. De centrale bestaat uit 2,5 miljoen zonnepanelen, met een totaal vermogen van 648 megawatt. Deze panelen kunnen honderdduizenden huishoudens van schone energie voorzien.

India kampt al erg lang met zware luchtvervuiling. Daarom hoopt India dit probleem terug te dringen met het inzetten op schone energie. Vandaar dat India 640 miljoen in de centrale heeft geïnvesteerd. De ambities van India gaan echter veel verder dan alleen deze centrale. In de toekomst wil de regering zo’n 60 miljoen huishoudens voorzien van zonne-energie. Een mooie ambitie!

Lees hier onze tips voor duurzaam reizen in India >>>

Molens india

Duurzaamheid in India: windenergie

Niet alleen op zonne-energie wordt ingezet. India investeert ook in windenergie. Er komen steeds meer windmolens die voor Indiase huishoudens energie opwekken.

In India werd er voorheen vooral energie opgewekt door middel van centrales die erg vervuilend waren. De economische groei in India is de grootste in heel Azië. Hierdoor gaat het energieverbruik omhoog. Als men gebruik blijft maken van de vervuilende centrales in India, heeft dat grote gevolgen voor het milieu.

Gelukkig zet India groots in op het opwekken van schone energie. Daarnaast zijn er initiatieven van verschillende organisaties voor het duurzamer maken van India. Naast dat het goed is voor het milieu zijn de projecten van windenergie ook goed voor de werkgelegenheid. Dit resulteert in economische en sociale groei.

Lees hier meer over windenergie in India >>>

Duurzame innovatie in India

De economische groei in India zorgt ervoor dat er steeds meer innovaties komen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn een aantal bedrijven/organisaties bezig met een samenwerking om elektrische bussen in India te lanceren. En zo zijn er nog meer groene projecten in India. Deze projecten zorgen ervoor dat de CO2-uitstoot in India steeds verder wordt teruggedrongen.

Duurzaamheid India

Bomen planten in India

Bomen zijn een enorm goed middel om klimaatveranderingen terug te dringen. India zet hier dan ook op in en plant steeds meer bomen. Bomen compenseren namelijk CO2-uitstoot.

Het beste is natuurlijk om de uitstoot gewoon te voorkomen, maar dit is niet altijd mogelijk. Een goed alternatief is dan het compenseren van de uitstoot.

Maar hoe werken bomen dan precies? Bomen halen CO2 uit de lucht. Bomen hebben CO2 namelijk nodig om te groeien. Dit helpt du bij het verminderen van de CO2-uitstoot.

India wil voor 2030 zo’n 10 miljard nieuwe bomen hebben gepland. Dit is een erg ambitieus project. Dit is goed voor de opslag van zo’n 2,5 miljard ton CO2. India wilt vooral aangetast bos herstellen, maar wilt ook nieuwe stukken bos aanleggen.

Recycling India

Afval recycling in India

In India is er lange tijd geen sprake geweest van het scheiden van afval. Daar komt gelukkig langzaam maar zeker verandering in. Ook dit levert een grote bijdragen aan de mate van duurzaamheid in India.

In India zijn er echter nog erg veel plekken waar veel afval door elkaar wordt gedumpt op vuilnisbelten. Dit is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook slecht voor de bewoners die daar in de buurt wonen. Vaak komen er namelijk giftige stoffen vrij die in de lucht en in de grond gaan zitten. Dit is erg schadelijk voor de mensen die leven in de buurt van zo’n vuilstort.

Categorie:Duurzaamheid