Yoga, meditatie en duurzaamheid

Yoga, meditatie en duurzaamheid

Yoga, meditatie en duurzaamheid

Yoga, meditatie en duurzaamheid zijn met elkaar verbonden. Yoga en meditatie kunnen voor iedereen voordelen hebben. Zo wordt je er gelukkig van, zorgt het voor een beter immuunsysteem, wordt je flexibeler en zorgt het voor stressvermindering. Dit zijn slechts een paar van de vele voordelen van yoga en meditatie.

Toch vinden veel mensen yoga en meditatie een beetje zweverig klinken. Dit is echter verre van waar. Yoga en meditatie geven positieve resultaten bij elk persoon. Daarnaast leven mensen die aan yoga en meditatie doen over het algemeen duurzamer.

Waarom leiden mensen die aan yoga en meditatie doen vaak ook een duurzamer leven?

Wat is yoga?

Wat is yoga? Veel mensen denken dat yoga een soort sport is. Dit is deels waar. Je kunt yoga echter beter zien als een levensstijl.

Yoga is ontstaan in India. Het woord ‘yoga’ kun je in het Nederlands vertalen naar verbinden. Dit verbinden slaat op de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga is niet alleen maar houdingen aannemen waar je fysiek voordelen uit haalt. Dit is slechts een klein onderdeel van Yoga. Het is natuurlijk wel een groot bijkomend voordeel dat yoga gezond voor je is en dat je er fysieke voordelen uit krijgt.

Yoga focust op 3 dingen:

  • Fysieke gezondheid
  • Spiritualiteit
  • Geestelijke ontspanning

Dit alles om te leren aandachtiger om te gaan met de natuur, medemens en dieren.

Yoga en ademhaling

Ademhaling is heel erg belangrijk in yoga. Adem draagt levensenergie. Zonder adem te halen kunnen we immers niet in leven blijven. Ademhaling is een brug tussen je lichaam en je geest.

Je kunt het ook als volgt zien: Ademhaling is een soort meter waarop is af te leiden hoe je je voelt. Als je je bijvoorbeeld ergens over opwindt is dit terug te lijden naar je ademhaling. Deze zal dan wat meer onrustig zijn dan normaal. Door deze versnelde ademhaling produceert je lichaam meer adrenaline. Dit kan de hormoonhuishouding van je lichaam verstoren.

Door het leren van ademhalingstechnieken zijn deze problemen zo op te lossen. Door yoga leer je deze ademhalingstechnieken. Deze technieken brengen ook medische voordelen mee, aangezien er aardig wat medische aandoeningen zijn die af te leiden zijn naar je ademhaling.

Wat is meditatie?

Van oorsprong komt meditatie bij het Boeddhisme vandaan. In het Boeddhisme is meditatie een principe met als doel ‘verlicht’ te raken. Meditatie is een onderdeel van de yoga levensstijl. Het zorgt voor een beter inzicht in je gedachten. Meditatie leert je om je niet te laten meeslepen door bepaalde gedachten of emoties.

Je hebt erg veel verschillende soorten meditatie. Concentratie-meditatie is een van de bekendste en belangrijkste vormen van mediteren. Zoals de naam al voorspelt, werk je bij concentratie-meditatie aan het verbeteren van je concentratie. Je vestigt je aandacht op één punt. Dit kan bijvoorbeeld een kaars zijn. Elke keer als je merkt dat je niet meer gefocust bent breng je de aandacht weer terug naar het focusobject. Hiermee train je de aandacht spier. Dit zorg voor betere aandacht, focus en concentratie.

Yoga in India

Verschillen tussen yoga en meditatie

Er zijn een aantal verschillen tussen yoga en meditatie. Zo is yoga meer een levensstijl en meditatie is een methode. Daarnaast is yoga meer dynamisch, terwijl meditatie juist statisch is. Meditatie is moeilijker om mee te beginnen dan yoga. Dit komt omdat je met yoga echt iets aan het doen bent, terwijl je met meditatie vooral geestelijk bezig bent.

Duurzaamheid in yoga en meditatie

Wat is de relatie tussen yoga, meditatie en duurzaamheid?

Yoga en meditatie hebben een goede invloed op de mate van duurzaamheid van personen. Dit komt omdat je door yoga, en vooral door meditatie, bewuster gaat nadenken. Je gaat dus ook bewuster nadenken over de planeet en de natuur.

Ga je dus op yoga retraite in India? Zorg dan dat je duurzaam gaat reizen naar India.

Yoga en duurzaamheid

Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende principes binnen yoga die ervoor zorgen dat je bewuster en duurzamer gaat leven.

Zo bestaat er het principe over gematigdheid (Brahmacharya). Dit principe leert je om gematigder te consumeren. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar door het toepassen van yoga en meditatie kun je hier steeds beter in worden.

Een ander principe binnen yoga gaat erover dat je niet bezitterig moet zijn (Aparigraha). Maak bewuste keuzes om niet bezitterig te zijn. Dit kan gaan over materialisme, maar ook over andere dingen Een voorbeeld is dat je, in plaats van altijd plastic flesjes te kopen, een bidon koopt die je vult met water. Hierdoor gebruik je minder plastic wat erg duurzaam is. En koop je toch iets duurzaam, dan vind je hier duurzame producten.

En daarmee is de link tussen yoga, meditatie en duurzaamheid dus gemakkelijk gelegd.

Categorie:Duurzaamheid , Meditatie , Yoga